SAHELI MOTIANI   |  2019

CULINARY SCHOOL FEATURING AN URBAN FARM

Site : Harlem, Manhattan NY

The requirement for this project was to create a culinary school that featured a self sufficient urban farm, along with other complimentary programmatic elements. The site was located in East Harlem, on 105th st between 2nd and 3rd ave. It is adjacent to Union settlement, a community non profit based organization and one story building that houses shopping and a supermarket. 

The proposed design consists of three stories - street level, level one and level two. There are two main concepts that dominate my proposal. The three classrooms, located on the second level, are composed of three separate volumes that have direct out door access onto their personal gardening space and the roof farm. The three volumes extend onto the bottom and top floors in the form of columns that serve as functional, aesthetic and structural element of the building. 

SITE PLAN

PROGAMS FEATURED

- Lobby

- Kids Lounge

- Restaurant

- Three classrooms

- Outdoor classroom space

- Roof farm

- Library

- Teens Lounge

- Multipurpose room

GROUND FLOOR

 

The floor plans on each level are designed to highlight the unique features they posses. Trying to maintain the idea of three separate volumes, on the ground level, I created an “outdoor” pathway that serves as the main circulation through the spaces within this level. The programs are arranged to benefit from each other, the restaurant and the kids lounge are next to each other so parents can drop off their kids at a safe play area before heading to the restaurant. 

FIRST FLOOR

 

This level houses the three classroom spaces, which are each defined by their separate volumes, and can be accessed through a backdoor. They feature large sliding doors that allow direct access onto the roof garden that can be left open when the weather permits, to allow a more interactive relationship with the exterior space. 

 

The landscape of roof garden is designed to resonate the shape of the classrooms. It is also comprised of three larger angular volumes that are each split into three smaller volumes to allocate pathways and distinguish between hardscape and soft scapes.

SECOND FLOOR

 

The second level houses the library, teens lounge and a multi purpose room, also keeping the idea of three volumes while still allowing programs to benefit from eachother. The multipurpose room is a convertible space that could serve a seasonal use. During most of the year it could be used as a quiet study place and on special occasions the tables could potentially be joined together to form display desks or a stage to allow for events or exhibition spaces. 

FLOOR PLANS

FRONT/SOUTH ELEVATION

BACK/NORTH ELEVATION

For the aesthetics of the building, I wanted to design the facade cladding. Thinking about the different types of skin the building could layer I explored this idea by creating a variety of textures using clay.

 

MATERIAL DETAIL

The cladding of the building comprises of a layer of 3 inch thick precast terracotta tiles. The terracotta tiles are embossed with a coil like texture on its surface.

SECTION @CLASSROOM 1

WEST/SIDE ELEVATION

SECTION @CLASSROOM 3

SECTION @CLASSROOM 2

1. SECTION MODEL @1/4”

- Portraying the skin of the building, the difference in the interior spaces and relationship between classroom and outdoor garden space.

 

2. MODEL @1:10

- Portraying the relationship of the exterior with the site, the relationships of the colums with the interior and exterior and the skin of the building.

 

3. PARTIAL MODEL @1:10

- Portraying the relationship of the colums with the buiding structure. 

 

Laser cutter was used to precisely cut the three models.

TECHNICAL SECTION

SECTION PERSPECTIVE

SHADOW STUDY

VEGETATION DIAGRAM

This information is derived through the shadow studies. After researching the number of sunlight hours a specific crop requires and matching it with the sunlight on a particular area the crops were placed

PROCESS

The main concept that revolved around my initial proposal

for this project was the three twisted, angular volumes that define the interior spaces on three levels – the basement, ground level and first level- and the exterior space on the first level. As the project developed the geometry of the angular spaces were retained as columns to allow the progam to define the space.